Muhammad


  • Islam perustuu kokonaan Muhammadin ympärille. Helpoin ja varmin tapa oppia islamia on opiskella, mitä Muhammad sanoi ja teki.
  • Muhammad syntyi Mekassa 1400 vuotta sitten. Hän oli orpo, josta tuli liikemies. Neljänkymmenen vuoden ikäisenä hän alkoi nähdä näkyjä ja kuulla ääniä. Ääni kertoi hänelle, että hän oli Allahin profeetta. Hän alkoi puhua muillekin Allahin ilmoituksesta. Kolmentoista vuoden jälkeen mekkalaiset ajoivat hänet kaupungista ja hän muutti Medinaan.
  • Medinassa hänestä tuli poliitikko ja sotapäällikkö. Hän kehitti opin jihadista, pyhästä väkivallasta Allahin puolesta. Seuraavien kymmenen vuoden aikana Muhammad murskasi vihollisensa ja hänestä tuli koko Arabian hallitsija.
  • Tiedämme pienimmätkin yksityiskohdat siitä, miten hän söi, miten osoitti vihaansa, millaiselta hän näytti ja jopa yksityiskohtia hänen perhe-elämästään.

Viisi poliittisen islamin periaatetta voidaan tiivistää yhteen sanaan: Muhammad.


MUHAMMADIN ELÄMÄ

Muhammadin elämä on muslimeille yhtä tärkeä kuin Kristuksen elämä on kristityille. Koraani sanoo useammin kuin 70 kertaa, että muslimien tulee jäljitellä Muhammadin elämän pienimpiäkin yksityiskohtia. Jokainen muslimi on muhammettilainen. He jäljittelevät tätä kaikissa toimissaan palvontamenoista käymäläkäynteihin. Huomattava osa muslimien "raamatusta" kertoo, ei niinkään Allahista, vaan Muhammadista.

Muhammad syntyi 570 eKr Arabian Mekassa. Hän syntyi yläluokkaiseen klaaniin, mutta jäi orvoksi ja hänen setänsä kasvatti hänet. Setä oli kauppias ja hän opetti Muhammadille karavaanikaupankäyntiä Syyrian ja Mekan välillä. Muhammad nai vanhemman naisen, lesken nimeltä Khadija.

Muhammad oli uskonnollinen ja hän tutustui kristinuskoon ja juutalaisuuteen matkoillaan Syyriaan. Syyria sijaitsi Arabiasta pohjoiseen Välimeren ja kristityn Bysantin välissä.

Siihen aikaan Arabian pohjoisosissa eli joitakin hajanaisia juutalaisia ja kristittyjä. Suurin osa arabeista oli monijumalaisia. Monilla heimoilla ja kaupungeilla oli omat jumalansa. Kun ihmiset menivät naimisiin, he palvoivat molempien jumalia. Mekka ja sen temppeli Kaaba oli pyhiinvaelluskohde. Kaaba oli kivinen kuution ("kaaba") muotoinen temppeli. Sisällä oli kuvat Jeesuksesta ja Mariasta, samoin 360:n eri jumalan kuvat.

Muhammad tapasi vetäytyä Mekan lähellä sijaitsevaan luolaan miettimään hengellisiä asioita. Kun hän oli noin neljäkymmentä vuotias, hän näki näyn enkelistä, jota hän myöhemmin kutsui Gabrieliksi. Tämä oli ensimmäinen niistä ilmestyksistä, joita Muhammad kertoi saaneensa. Aluksi Gabrielin jumalalla ei ollut nimeä, mutta myöhemmin jumalasta tuli Allah.

Allah oli Quraish-heimon, Muhammadin heimon, jumala. Muhammadin isän nimi oli Abdullah (Allahin palvelija). Hänen veljensä oli nimetty arabialaisten jumalien mukaan. Quraishit vastasivat Kaaban temppelistä ja he johtivat pyhiinvaellusta. Quraishit olivat samantapainen pappisheimo kuin Raamatun leeviläiset.  Allah oli quraishien kuujumala, joka oli myös monien mekkalaisten jumalien ylijumala. Muhammad korotti Allahin ylijumalasta ainoaksi jumalaksi.


PROFEETTA

Muhammad alkoi kertoa ystävilleen ja perheelleen näyistään ja luki heille aikaisen Koraanin runoutta, jonka hän väitti saaneensa enkeli Gabrielilta. Myöhemmin Muhammad alkoi saarnata oppiaan kaikille mekkalaisille. Aluksi mekkalaiset olivat välinpitämättömiä hänen saarnaamisistaan. Heillä oli jo ennestään 360 uskontoa, ja yksi uusi uskonto sopi heille hyvin.

Muhammad saarnasi Tuomiopäivästä ja sanoi, että kaikki jo kuolleet arabialaiset joutuisivat Helvettiin. Tästä mekkalaiset eivät pitäneet. Esi-isät olivat arabeille hyvin tärkeitä ja sellainen väite, että he kaikki joutuisivat Helvettiin, oli heille liikaa. Muhammad saarnasi oppiaan aggressiivisesti, hän meni joka päivä kauppapaikalle ja Kaabaan, ja väitteli kaikkien kanssa. Islam aiheutti Mekassa myllerryksen.


MEDINA

Kolmentoista vuoden saarnaamisen tuloksena Muhammadilla oli vain 150 seuraajaa. Mekkalaiset ajoivat Muhammadin ja kaikki muslimit ulos kaupungista, ja nämä muuttivat Medinaan, joka sijaitsee noin 150 kilometriä Mekasta pohjoiseen. Islam kutsuu tätä maahanmuutoksi; ne jotka muuttivat hänen kanssaan olivat maahanmuuttajia.

Tämä tapahtuma oli niin tärkeä, että islamilainen kalenteri aloitettiin siitä. Arabiankielinen sana maahanmuutolle on hijra ja islamilaiseen kalenteriin voidaan viitata merkinnällä AH (anno hijra). Yksi islamin viidestä pilarista on pyhiinvaellus Mekkaan, Hajj. Maahanmuuttaja on pyhä hahmo ja ensimmäinen jihadin vaihe on maahanmuutto.

Oltuaan Medinassa vuoden päivät muslimit olivat hyvin köyhiä. Muhammad lähetti aseistettuja partioita Mekan karavaanien perään tarkoituksena ryöstää ne, kun ne kulkivat Medinan ohi. Kahdeksannella yrityksellä he onnistuivat ja palasivat ryöstösaaliin ja mekkalaisten vankien kanssa, joista he vaatisivat lunnaita.

Muhammad oli antelias rahan suhteen ja hän jakoi omaisuuden kaikkien muslimien kesken. Islam oli muuttunut uskonnosta poliittiseksi ideologiaksi, johon kuului jihad. Islamista tuli uskonto, jolla tienasi hyvin. Seuraajien määrä kasvoi 250:een.


JIHAD

Muhammad siirtyi karavaanien ryöstelystä avoimeen sotaan Mekan armeijan kanssa. Tässä vaiheessa Koraanin luonne muuttui kokonaan. Mekassa Koraanista kaksi kolmasosaa moitti niitä, jotka eivät uskoneet Muhammadiin ja tuomitsi heidät Helvettiin. Medinassa Koraani alkoi puhua miekoista, vangeista, orjista, lunnaista ja sotasaaliista. Allah kutsui kaikki muslimit jihadiin niitä vastaan, jotka eivät uskoneet Muhammadiin.


JUUTALAISET

Tähän asti jihadia oli käyty pääasiassa arabeja vastaan. Nyt kun Muhammad oli hoidellut arabit, hän kääntyi juutalaisia vastaan. Mekassa Koraani oli täynnä uudelleen kerrottuja juutalaisten tarinoita, joilla todisteltiin, että Muhammad oli viimeinen juutalaisten profeettojen sarjassa. Väitettiin jopa, että kaikki juutalaiset profeetat olivat todellisuudessa olleet muslimeja, mutta Vanha testamentti oli väärennetty ja siitä oli poistettu islamilainen sanoma.

Mekan Koraani myös väitti, että juutalaisten jumala oli Allah. Muhammad siis käytti huoleti juutalaisia kirjoituksia Koraanissaan. Sen mahdollisti se, että Mekassa eli vain harvoja juutalaisia, joten kukaan ei voinut väittää hänelle vastaan.

Medinassa tilanne muuttui, sillä puolet sen asukkaista oli juutalaisia, eivätkä he hyväksyneet Muhammadia profeetakseen. Nyt Koraani kääntyi juutalaisia vastaan ja tuomitsi heidät Helvettiin.

Kun Koraani oli näin kironnut Medinan juutalaiset, Muhammad hävitti kaikki kolme juutalaisheimoa yhden kerrallaan. Medinan juutalaiset olivat hajaannuksessa omien riitojensa vuoksi eivätkä puolustaneet toisiaan sodissa Muhammadia vastaan.

Sitten Muhammad kävi myös satojen kilometrien päässä asuvien juutalaisten kimppuun. Lopulta jokainen Arabian vääräuskoinen oli karkotettu, murhattu, orjuutettu tai joutunut maaorjan asemaan, dhimmiksi.


VOITTO

Kymmenen vuotta sen jälkeen, kun hänet oli karkoitettu Mekasta, Muhammad palasi valloittajana. Ensi töikseen hän meni rukoilemaan Kaabaan. Sitten hän antoi tappomääräyksen kaikista niistä, jotka olivat vastustaneet häntä, mukaan lukien kaksi tanssityttöä, jotka olivat esittäneet hänestä satiirisia lauluja. Hän antoi myös määräyksen teloittaa eräs entinen kirjurinsa. Tämä oli alkanut epäillä, että Muhammad sepitti Koraanin ilmestyksiä omasta päästään ja muutti Medinasta takaisin Mekkaan. Muhammad surmasi kaikki, jotka puhuivat häntä vastaan.

Muhammadista tuli koko Arabian kuningas ja islam oli sen ainut uskonto.

Muhammad osallistui väkivaltaisiin selkkauksiin keskimäärin joka kuudes viikko yhdeksän vuoden ajan, ja siihen ei ole laskettu salamurhia, teloituksia eikä muslimin tekemiä raiskauksia.MUHAMMADIN PERIMÄTIETO

Muhammadista kerrotaan monia pieniä tarinoita, joita kutsutaan perimätiedoksi eli haditheiksi.  Nämä kaikki ovat pyhiä kirjoituksia, sillä muslimien odotetaan jäljittelevän Muhammadin kaikkia tekoja. Tarinat on numeroitu ja jaettu lukuihin ja jakeisiin. Haditheista kerrotaan myöhemmin lisää. Bukhari ja Abu Muslim ovat kaksi hadithien arvostetuinta kokoajaa.


HÄNEN VIHANSA

Monet hadithit kertovat Muhammadin vihasta. Hänen esimerkkinsä selittää, miksi monet muslimit raivostuvat niin herkästi.

[Bukhari 8,73,130] (Aisha kertoo:) Asunnossani oli kerran verho, johon oli kuvattu eläinhahmoja. Kun Muhammad näki sen, hänen kasvonsa tulivat vihasta punaiseksi. Hän repi verhon palasiksi ja sanoi: "Ne jotka ovat piirtäneet tuollaisia kuvia saavat hirveimmän rangaistuksen Helvetissä."

Muslimit kiroavat vihollisiaan Muhammadin esimerkin mukaan.

[Bukhari 9,85,73] Muhammad pyysi Allahilta rukoillessaan: "Allah, säästä heikot muslimit. Ole julma Mudar-heimolle ja iske heitä vuosikausien nälänhädällä, kuten toit nälänhädän ihmisille Joosefin aikoina."

Edellä näemme kuinka Muhammad käyttää Vanhan Testamentin hahmoja. Kaikki islamissa, jihadia lukuunottamatta, tulee juutalaisuudesta, kristinuskosta, Arabian heimouskonnoista ja zarathustralaisuudesta. Ideoita ei ole kuitenkaan pelkästään lainattu, vaan niitä on muutettu osoittamaan, että Muhammad on profeetta.


VAIMOT

Muhammadilla oli noin yksitoista vaimoa ja monia jalkavaimoja. Aisha oli hänen lempivaimonsa. Muhammad uneksi Aishasta, kun tämä oli kuusivuotias ja hän itse viisikymppinen.

[Muslim 031,5977] Aisha kertoo Muhammadin sanoneen: "Näin sinut unessa kolmena peräkkäisenä yönä. Enkeli toi sinut silkkiin käärittynä ja sanoi: 'Tämä on sinun vaimosi'. Kun avasin silkkikääreen, sinun kasvosi tulivat esiin. Minä sanoin: 'Jos tämä uni on todellakin Allahilta, niin antakoon Hän sen tapahtua.'"

Avioliitto (Muhammad oli 53-vuotias):

[Bukhari 7,62,65] Muhammad ja Aisha menivät naimisiin, kun Aisha oli kuusivuotias. Avioliitto pantiin täytäntöön, kun Aisha oli yhdeksän. Hisham sanoi:"Minulle on kerrottu, että Aisha oli Muhammadin luona yhdeksänvuotiaasta aina Muhammadin kuolemaan asti."

Aisha haaremissa:

[Bukhari 8,73,151] (Aishan kertomus) Tyttöystäväni ja minä tapasimme leikkiä nukeilla, kun olimme Muhammadin seurassa. He yrittivät mennä piiloon, kun hän tuli paikalle, mutta aina hän kutsui heidät takaisin leikkimään kanssani. Leikkiminen nukeilla tai millään, jolla oli ihmisen hahmo, oli kiellettyä, mutta koska olin niin nuori, enkä ollut vielä saavuttanut puberteettia, se sallittiin.


TAVAT

Islamiin kuuluu Muhammadin ulkoisen käytöksen imitointi.

[Bukhari 7,65,292] Muhammad tapasi aloittaa kaiken aina oikealta puolelta; kampasi hiuksensa, puki kenkänsä tai suoritti puhdistautumisen (rituaalinen peseytyminen). Hän noudatti tätä kaikissa toimissaan.

[Muslim 023,5018] Anas sanoi, että Muhammad kielsi ihmisiä juomasta seisaaltaan. Qatada kertoo: me kysyimme häneltä "Entä syöminen seisaaltaan?" Anas sanoi: "Se on vieläkin paheksuttavampaa."

[023,5037] Anas kertoi, että Muhammad joi juomansa kolmella kulauksella.

[Muslim 023,5037] Muhammad sanoi: "Kun muslimi syö, heidän ei sovi pyyhkiä kättään ennen kuin se on nuoltu puhtaaksi, joko he itse tai jonkun muun toimesta."

[Muslim 024,5231] Sandaalit pitää panna jalkaan oikea sandaali ensin. Sandaalit pitää riisua ottamalla ensin vasen sandaali pois jalasta. Joko näin, tai sitten laittaa ne jalkaan tai riisua yhtä aikaa.

[Muslim 024,5234] Muhammad teki laittomaksi vasemmalla kädellä syömisen ja kävelemisen vain toinen sandaali jalassa. Hän myös kielsi miestä pukeutumasta sellaiseen vaatteeseen, jossa ei ole reikiä käsivarsille, niin että hän ei pystyisi käsillään estämään sukuelimiään paljastumasta.


Ihmisten pitää imitoida Muhammadia pienimmissäkin yksityiskohdissa:

[Muslim 024, 5238] Muhammad sanoi: "Kenenkään ei pidä maata selällään siten, että toinen jalka on asetettu toisen päälle."


Muhammad vaikuttaa olleen erityisen siveä.

[Bukhari 7,72,807] Eräs mies vilkaisi sisälle Muhammadin taloon ja näki tämän raaputtavan päätään kammalla. Huomatessaan miehen Muhammad sanoi: "Jos olisin huomannut sinun vakoilevan minua, olisin tökännyt tämän kamman silmääsi. Ihmisten on kysyttävä aina lupa, jotta he eivät näkisi asioita, joita heidän ei kuuluisi nähdä."Jihad-huumoria.

[Muslim 031,5932] Saed kertoo isänsä tarinan, että Jumalan lähettiläs kutsui vanhempiaan Uhudin taistelussa, kun kafirit olivat hyökänneet muslimeiden kimppuun. Jumalan lähettiläs sanoi hänelle: "(Saed), ammu nuoli ja olkoot äitini ja isäni takuumiehesi." Ammuin nuolen ja tähtäsin sen mekkalaisen kafirin kylkeen. Tämä kaatui maahan ja hänen sukukalleutensa paljastuivat. Jumalan lähettiläs nauroi niin, että näin hänen etuhampaansa.


Julmuutta toisuskoisia kohtaan.

[Bukhari 2,24,577] Jotkut tulivat Medinaan ja kääntyivät islamiin, mutta ilmasto teki heidät sairaaksi, ja niinpä Muhammad antoi heille luvan oleskella kamelien luona, jotka oli kerätty veroina. Hän käski heidän juoda kamelien virtsaa ja maitoa, jotka parantaisivat heidät. Nämä kuitenkin surmasivat Muhammadin orjan, joka vartioi kameleita, ja varastivat kamelit. Muhammad lähetti miehiä heidän peräänsä ja varkaat saatiinkin pian kiinni. Muhammad määräsi heidän kätensä ja jalkansa katkaistavaksi (ja ne myös sidottiin, etteivät he kuolisi verenhukkaan), ja heidän silmänsä puhkaistiin kuumalla raudalla. Sitten heidät jätettiin Harran kallioille kuolemaan janoon.


Monet hadithit kertovat Muhammadin valkoihoisuudesta, tässä kaksi niistä.

[Bukhari 4,56,765] Kun Muhammad kävi rukoilemaan, hän levitti kätensä niin leveälle, että hänen kainalonsa näkyivät. Ibn Bukair kuvaili näkyä "kainaloiden valkoisuudeksi".

[Bukhari 1,3,63] Istuimme eräänä päivänä Muhammadin seurassa moskeijassa, kun eräs mies tuli kamelilla ratsastaen. Hän kysyi: "Kuka teistä on Muhammad?" Me vastasimme: "Tuo valkoinen mies, joka nojaa käteensä..."MUHAMMADIN JÄLKEEN

Muhammadin kuoleman jälkeen muslimien täytyi valita itselleen uusi johtaja. Muhammad ei ollut nimittänyt itselleen seuraajaa eikä antanut sääntöjä uuden johtajan valintaan. Abu Bakr, Muhammadin läheisin kumppani, valittiin kalifiksi, joka on samaan aikaan "paavi" ja kuningas. Muhammadin kuoleman jälkeen monet muslimit halusivat luopua islamista. Islamista luopuminen on kuitenkin kuolemalla rangaistava rikos ja Abu Bakr vietti seuraavat kaksi vuotta tappaen kaikki, jotka halusivat lähteä.

Abu Bakrin kuoleman jälkeen toinen Muhammadin kumppani, Umar, tuli kalifiksi. Umar kävi seuraavat kymmenen vuotta jihadia Egyptiä, Syyriaa, Irakia ja Persiaa vastaan. Kristinusko hävitettiin näiltä alueilta. Umarin orjuuttama persialainen tappoi tämän.

Seuraava kalifi oli Uthman, edelleen Muhammadin kumppaneita. Hän hallitsi kaksitoista vuotta, ja hänet tappoi lopulta Abu Bakrin pojanpoika poliittisen riidan vuoksi. Uthmanin ruumis heitettiin kaupungin kaatopaikalle.

Ali oli viimeinen kalifi Muhammadin kumppaneista. Hänen hallituskautensa oli sisäpoliittisesti myrskyisä. Häntä pidettiin osasyyllisenä salaliittoon, joka johti Uthmanin salamurhaan. Aisha, Muhammadin lempivaimo johti sisällissotaa Alia vastaan. Lopulta Alikin surmattiin. Myös hänen kaksi poikaansa surmattiin ja tästä alkoi sunnien ja shiiojen vihanpito.

Abu Bakr oli Muhammadin kumppaneista ainut kalifi, joka kuoli luonnollisen kuoleman.


KYSYMYKSIÄ

Miksi islamin doktriinin opiskelu on parempi tapa saada tietoa islamista kuin asiantuntijoilta kysyminen?

Miksi jokainen muslimi on muhammettilainen?

Miksi Muhammadin täytyi lähteä Mekasta?

Miksi voidaan sanoa, että Muhammad epäonnistui profeettana?

Mainitse joitain Muhammadin luonteenpiirteitä tai tapoja?

Miksi Iranissa laillinen avioliittoikä on tytöille yhdeksän vuotta?

Minkälaisia poliittisia seurauksia Muhammadin väkivaltaisilla teoilla on?Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jihad

Islamin perusteet

Johdanto - Viisi periaatetta